5 tips om je website overzichtelijker te maken

Tip 1: Gebruik bullet lists 

  • Ze zorgen voor scanbare webpagina’s
  • Ze verbeteren de leeservaring  
  • Je zet de voordelen van je product makkelijk in de kijker  

Je kan bullet lists en doorlopende tekst trouwens naadloos in elkaar doen overvloeien. Wees dus zeker niet bang om lijstjes te gebruiken. Kan je die lange brok tekst vervangen door een opsomming? Doe dat dan.  

Let wel op dat er een goede samenhang is tussen de puntjes in het lijstje. Ze moeten inhoudelijk overeenkomen. Maar ook visueel is consistentie belangrijk. Gebruik een gelijkaardige formulering bij elk puntje. 

Ook lijstjes scannen we. De eerste twee bullets en de laatste bullet krijgen de meeste aandacht. Zet dus het belangrijkste voorop, gevolgd door het op één na belangrijkste. En het derde belangrijkste puntje zet je als laatste. Om je lijstjes overzichtelijk te houden, laat je ze best niet te lang aanslepen. Probeer je te beperken tot een maximum van 7 puntjes per lijstje. 

Tip 2: Geef je contactgegevens een centrale plaats 

 Toon dat klanten met vragen bij je terecht kunnen. Geef je contactgegevens een duidelijke positie op je website. Op de afbeelding hieronder zie je een voorbeeldje. De contactgegevens staan duidelijk in beeld, boven de navigatiebalk. 

 


 

Tip 3: Zorg voor een duidelijke navigatie  

Originele constructies en woordgrapjes, ze zijn leuk. Maar de navigatie op je website moet niet leuk zijn. Maar een duidelijke structuur bieden. Zodat je bezoeker er gemakkelijk de weg vindt. Zorg dus voor duidelijke rubrieknamen. Originele termen in je navigatiebalk kunnen enkel als je zeker weet dat jouw doelgroep begrijpt wat je ermee bedoelt.   

 

Tip 4: Voeg beschrijvingen toe aan afbeeldingen  

Beschrijvingen die je toewijst aan afbeeldingen worden ook alt-tekst genoemd. Alt-tekst is belangrijk om verschillende redenen. 

Eerst en vooral zorgt alt-tekst ervoor dat jouw website beter geïndexeerd wordt in Google. Google beoordeelt de inhoud en relevantie van je afbeelding op basis van de alt-tekst die jij toewijst. Bovendien zorgt het toevoegen van alt-tekst ervoor dat de afbeelding in de zoekresultaten van Google Afbeeldingen verschijnt. 

Maar je gebruikt de alt-teksten niet alleen om Google te plezieren. De alt-tekst verschijnt wanneer de afbeelding niet correct geladen wordt op de pagina. Op die manier weet de lezer altijd welke beelden jij wou gebruiken, en kan hij of zij de webpagina zo beter begrijpen.   

Daarnaast is alt-tekst ook zeer belangrijk voor bezoekers met een visuele beperking. Wanneer zij gebruik maken van schermlezers, wordt de alt-tekst voorgelezen door de software. Die tekst helpt slechtzienden dus om de afbeelding en je webpagina beter te begrijpen.  

De alt-tekst moet beknopt en beschrijvend zijn. Je legt in 1 zin uit wat er op de afbeelding zichtbaar is. Bij de afbeelding hieronder kan je de alt-tekst “Paleis van Westminster” gebruiken. Maar dat is zeer beperkt. Een beter alternatief is: “Uitzicht over het Paleis van Westminster in Londen”.   

 

Tip 5: Vermijd foutieve links 

Niets is vervelender dan een foutmelding wanneer je een webpagina probeert te openen. Wanneer je een pagina verwijdert of een url verandert, kijk dan altijd even na of je op jouw website nog naar die pagina verwijst. Want een link die nergens heen gaat, is nefast voor de gebruikservaring van jouw bezoeker. Zie het als een belofte die je niet nakomt. Je belooft de klant iets te tonen, en vervolgens doe je dat niet. Waarna je klant zelf op zoek moet gaan. Of zelfs volledig in de kou blijft staan wanneer de pagina niet meer bestaat. Dat wil je absoluut vermijden.  

Kijk regelmatig ook eens de links naar externe websites na. Verwijs je in blogs regelmatig naar andere websites? Vermijd dat die blogs na een tijdje verschillende links bevatten die nergens naartoe gaan. 

Een zeer gemakkelijke manier om te ontdekken of er foutieve links op je website staan is de broken link checker van ahrefs. Geef je url in, duidt vervolgens subdomeinen” aan, en je krijgt een compleet overzicht van alle foutieve links van en naar je website. 


Nog even dit

Heb je nog vragen hierover? Mail ze gerust naar maarten@sanmax.be.


Toon me meer tips