Vier tips voor een gebruiksvriendelijke website

Gebruiksvriendelijke websites, het lijkt bijna té vanzelfsprekend om een blog over te schrijven. We merken echter dat bij vele websites heel wat over het hoofd werd gezien. Daarom zetten we even vier tips op een rijtje, want ja, wie houdt nu niet van een leuke website?

Scanbaar is het nieuwe leesbaar

Het is al even geen nieuws meer: we lezen geen bindende teksten meer. We scannen er even over, valt ons iets op dan gaan we wel wat dieper.
Om er dus voor te zorgen dat je tekst maximale impact heeft maak je hem best zo scanbaar mogelijk. Ik geef je alvast enkele aandachtpunten mee.

  • Als je een opsomming doet van belangrijke punten, doe dat dan in bullets
  • Zorg dat er ook voldoende witruimte is tussen de bullets
  • Maak gebruik van titels en tussentitels
  • Ga voor beschrijvende titels die de aandacht trekken

Focus, focus, focus

Een van de redenen achter het feit dat we teksten niet meer lezen is omdat we de tijd – of de zin – niet hebben om onze aandacht er volledig bij te houden. Probeer dus zeker om bewegende elementen tot een minimum te houden.
Oké, een bewegende achtergrond of een slideshow is mooi, maar als het de aandacht afleidt van een belangrijke tekst laat je het beter achterwege. Less is hier wel degelijk more.

Laat hen niet verdwalen

Niets is frustrerender dan je weg kwijt te zijn. Dat geldt ook voor wanneer we op een website surfen. Het gevaar voor de eigenaar schuilt er in dat we als websitegebruiker de keuze hebben om de website gewoon te verlaten.
Wil je dat je bezoekers je website niet in frustratie verlaten? Ga dan voor een makkelijk navigeerbare website. De makkelijkste manier hiervoor zijn breadcrumbs. En ja, ze doe exact hetzelfde voor je bezoekers als voor Hans en Grietje: ze laten hen de structuur van je website zien.

Een makkelijk voorbeeld is: Blog > Webdesign > User Experience > Vier tips

Hoe maak je nu een goed spoor van breadcrumbs? Simpel, hou gewoon deze drie dingen in je achterhoofd:

  • Zet je breadcrumbs altijd bovenaan de pagina, maar onder de header
  • Zet een ‘>’ teken tussen de verschillende breadcrumbs
  • Versterk de aandacht op de laatste pagina – waar de gebruiker nu is – door deze in bold te zetten

Maak je website doorzoekbaar

We willen snel kunnen kijken of de website waar we op surfen de informatie bevat die we nodig hebben. Dat doen we liever niet met ‘ctrl+f’, laat staan door een ‘site:’-zoekopdracht te doen in Google. Voeg daarom zeker een zoekmachine toe in je website. En nu je er toch mee bezig bent, laat het zoekvenster zich mee uitbreiden als de zoekopdracht lang wordt. We willen immers zeker zijn dat we de juiste zoekopdracht ingeven.

 

Door Wouter Tuybens, Online Marketeer